Att tänka på när du ska köpa båt

Är det dags att köpa båt? Då är det väldigt viktigt att du dubbelkollar att allting fungerar, speciellt om du köper begagnat, är båten CE-märkt, och har du råd med båten? Det finns mycket du bör tänka på när du ska köpa en båt. Här kommer en sammanfattning av de allra viktigaste punkterna och info om hur du kan köpa propellrar online.

 

Viktiga punkter att tänka på

• Det allra viktigaste är att du inte stressar igenom köpet. Ta tid på dig och tänk efter ordentligt.
• Tittar du på begagnade båtmodeller, vad då väldigt noga. Du bör även kolla upp säljaren ordentligt.
• Skulle båten vara tillverkad 1998 eller därefter, kolla om den är CE-märkt.
• Kontrollera om serviceboken fortfarande finns kvar.
• Du bör även ta en titt på vilken service som gjorts på båten, speciellt på skrovet och motorn.
• Dubbelkolla även att motorn är i rätt storlek och inte större än vad som är godkänt för den båten.
• Undersök hela båten ordentligt. Kolla på akterspegeln, steglisterna, båtbotten, elsystemet, vilka installationer som finns samt bränslesystemet.

Segelbåt

 

Bestäm pris
Innan du börjar leta efter en båt bör du tänka efter hur stor båt du behöver, vilka behov du har. Behöver du en mindre båt eller en större som har plats för din familj och vänner?

Research är sedan väldigt viktigt, framförallt om du väljer att köpa en begagnad båt. Läs på allt du kan om modeller, material, elsystem och motor.

Därefter bör du bestämma vad båten får kosta. Det är viktigt att du räknar ut kostnaden per månad för att se ifall du har råd eller inte. Räkna även med pris för båtplats, underhåll samt försäkring. Detta kommer ge dig en bra bild på om du har pengar till det hela eller om du skulle behöva ansöka om lån.

 

Provkör alltid båten innan köp
När du hittar en båt du tycker om är det viktigt att du skaffar all information du kan innan du köper den. Stressa inte igenom detta. När du sedan går på visningen, ta en noga titt på alla delar, testa funktioner samt provkör båten. Får du inte provköra båten kan det vara något som inte stämmer, men det kan även bero på att ägaren tagit upp båten på land och inte vill sjösätta den igen.

Kolla då upp den som säljer båten och se ifall de är ärliga eller inte. Se ifall det är rätt namn som står som ägare. Skulle det stå ett annat namn bör du kolla upp ifall den som säljer har lov att göra det och att båten inte är stulen. Ser allting bra ut, då är det dags att skriva köpekontrakt.